Afspraak maken? Bel: 06-2840 1062 of mail: ellis@hartvoorsensitiviteit.nl

WAT IS HOOGSENSITIVITEIT?

Een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor highly sensitive person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’.

In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon of hooggevoelig persoon.
Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel oftewel een eigenschap is.

Hoogsensitieve personen beschikken over een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels en verwerken binnenkomende prikkels diepgaander en hebben daar meer tijd voor nodig.

Uit onderzoeken van Aron is gebleken dat 15-20% van de bevolking deze eigenschap heeft.

IEDER HOOGGEVOELIG MENS IS ANDERS

Hooggevoeligheid uit zich bij ieder individu anders. De zintuigen zijn gevoeliger, de zogenaamde “superzintuigen” spreekt voor kinderen tot de verbeelding. Veelal zijn mensen gevoelig op meerdere zintuigen;

Horen – Omdat een filter ontbreekt komen meer geluiden harder binnen. Hoogsensitieve personen houden niet van lawaaierige plaatsen zoals een zwembad of de kermis.

Zien – Er ontgaat hooggevoelige mensen weinig, ze zien heel veel details, licht en kleuren kunnen als fel en intens ervaren worden.

Proeven – De smaak is sterk ontwikkeld, sommige smaken of texturen zijn lastig te verdragen en daar kun je ziek van worden.

Ruiken – Ook ruiken hooggevoelige mensen meer dan gemiddeld, ze worden onpasselijk van bepaalde geuren bijvoorbeeld parfum of zweet.

Voelen – Daarnaast kan men gevoelig zijn op de huid voor samenstelling van stoffen, kriebelende kleding, labels, ”naadjes” in de sokken; snel jeuk en bultjes.

Intuïtie – En dan is er nog intuïtie. Het is niet tastbaar, wel uitermate goed ontwikkeld. Hoogsensitieve personen voelen gevoelens van anderen vaak aan en zijn ook gevoelig voor sferen, zij voelen zich daar vaak verantwoordelijk voor.

HOEZO EEN TALENT?

Hooggevoeligheid brengt veel positieve kenmerken met zich mee en dat is voor ieder mens weer anders, want iedereen is uniek.

Hooggevoelige mensen;

  • voelen sferen goed aan en hebben het vermogen mee te voelen met anderen, dat maakt dat ze empathische mensen zijn, die goed kunnen samenwerken.
  • zien veel details en kunnen daar enorm van genieten.
  • zijn contentieus, nemen de verantwoordelijkheid en leveren hoge kwaliteit.
  • zijn oprecht en trouw, ze houden van eerlijkheid en zijn trouw in het maken en nakomen van afspraken, in vriendschappen en werkrelaties.
  • hebben een sterk ontwikkeld innerlijk weten, weten wat werkt en wat niet.
  • zijn creatief, het zijn beelddenkers met enorme creatieve talenten; de “creators” van de toekomst.

Klaar om te beginnen?

Bekijk wat ik allemaal kan betekenen voor jou of bel me voor een vrijblijvende kennismaking.